Украинският президент Петро Порошенко смята, че финансовият министър Наталия Яреско може да седне на стола на настоящия премиер Арсений Яценюк. Това обяви говорител на Порошенко, цитиран от "Ройтерс". 

Порошенко неколкократно е призовавал правителството да подаде оставка, защото според него е загубило доверието на народа.

Кабинетът на Яценюк може във всеки момент да сдаде властта, въпреки че през февруари оцеля при вот на доверие. Това само удължава политическата криза, бави реформите и отпускането на нови заеми за пострадалата от войната икономика, отбелязва "Ройтерс". 

Яреско е родена в САЩ и е била инвестиционен мениджър, не е политик от кариерата. Тя може да е добър избор според западните съюзници на Киев, но като политик може да няма капацитета да прокара реформите по-бързо, отколкото би могъл да го направи Яценюк.

Според говорителя на Порошенко единият вариант е Яреско да бъде назначена начело на технократско правителство, а другият вариант е партийно правителство, ръководено от лидера на партията "Самопомощ" Андрий Садовий.

За съставянето на нов кабинет обаче е почти сигурно, че ще е необходимо съгласието на партията на Яценюк, която е втора по големина в парламента.