НАТО настоява членовете си да преодолеят протекционистичните тенденции и да се споразумеят за единни стандарти за артилерийските боеприпаси, за да увеличат производството на спешно необходимите 155-милиметрови снаряди, като същевременно намалят цените, които скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на Северноатлантическия пакт, призова страните членки да спрат да защитават националните производители на оръжия, чийто настоящ бизнес модел той сравни с този на компаниите, произвеждащи принтери.

"Производителят няма да забогатее заради принтерите, които прави, а заради мастилото", каза Бауер пред Ройтерс в интервю, публикувано във вторник.

"Ако направите артилерийски снаряд, който се побира само в оръдието, което произвеждате, тогава принуждавате потребителите да купуват вашите боеприпаси."

Според Бауер цената на един артилерийски снаряд е нараснала до 8000 евро от 2000 евро преди атаката на Русия срещу Украйна.

Западните страни се борят да увеличат производството на артилерийски снаряди, тъй като Киев, изстрелвайки хиляди боеприпаси на ден, изразходва доставките много по-бързо, отколкото съюзниците могат да ги произведат.

Въпреки че има стандарт на НАТО за артилерийски боеприпаси, прилагането му е доброволно и липсата на синхрон от различни страни доведе до фрагментация на пазара и възпрепятства потока от доставки.

Бауер каза, че 14 нации от НАТО си запазват правото да се отклоняват от стандарта, което означава, че има 14 различни вида боеприпаси от 155 милиметра.

Той отдаде отстъплението по отношение на стандартизацията на пазара на отбрана, който се е свил драстично след Студената война, когато страните от НАТО харчеха 3%-6% от БВП за военни цели.

"Броят на купувачите намаля, количеството пари намаля и така всеки защитаваше собствената си индустрия", отбеляза адмиралът, като каза, че по време на Студената война "всеки получаваше парче от пая".

Въпреки това, позовавайки се на значително увеличените разходи за отбрана през предходните години, Бауер каза, че е убеден, че за следващите 15 години има достатъчно пари, които да бъдат спечелени от индустрията.

Тъй като държавите от НАТО са в процес на попълване на запасите, изчерпани от дарения за Киев, Бауер каза, че сега е подходящият момент да се прекъсне цикълът и да се направи нов тласък за стандартизация, също и с оглед на други области като транспорт и медицински консумативи.

"Ако погледна позицията на войника на бойното поле, те искат взаимозаменяемост, защото искат да имат кутия от 155-милиметрови артилерийски снаряди", каза той. "И не ги интересува кой ги е произвел, стига да пасват и да могат да стрелят направо."

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

Мунициите са платени от американска фирма, сделката е от времето на служебния кабинет