Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер каза, че е обезпокоен от заключенията и оценката на изборите в Русия, дадени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/.

Въпреки това Схефер каза, че все още е рано да се дава окончателна оценка на изборите.

„С безпокойство приех информацията и коментарите, направени от ОССЕ", каза генералният секретар на Алианса пред журналисти в Брюксел.
По думите на Схефер безпокойство поражда и определеното отсъствие на свобода на сдружаване на хората и свобода на словото за опозицията в Русия.

Още е рано да се дава окончателна оценка, но отношенията между НАТО и Русия - това са зрели отношения, а това означава, че има много точки, по които ние сме съгласни, но също има е ред фундаментални въпроси, по които мнението ни се разминава, допълва Схефер, цитиран от световните агенции.

"В отношенията а НАТО - Русия "зрялост" това е ключова дума. Алтернатива в това отношение няма", каза генералният секретар на НАТО и допълни, че това се отнася и до въпроса за проведените избори.

Припомняме, на вчерашния парламентарен вот пропрезидентската партия Единна Русия спечели безапелационните 64 процента от гласовете на избирателите.
Днес пък, на среща с правителството президентът Владимир Путин е заявил намерението си да не чака 30-дневния срок за свикване на Думата, а да подпише указ много по-рано.

Генералният секретар посочи, че в частност НАТО се интересува изключително от Договора за разпространението на обикновените въоръжени сили в Европа и казуса със статута на Косово.

По думите на Яп де хоп Схефер на предстоящата на 7 декември в Брюксел среща с външния министър на Русия Сергей Лавров в рамките на Съвета НАТО - Русия по „зрял начин ще бъдат обсъдени сериозните проблеми".

Администрацията на американския президент Буш призова руските власти да разгледат сигналите за нарушения по време на изборите. Франция също отпарви такъв призив.