На специалната сесия за Афганистан от срещата на върха на НАТО в Букурещ бяха приети два документа - нова стратегия за Афганистан и вътрешен военнополитически план.

Това съобщи след сесията генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер на съвместна пресконференция с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и президента на Афганистан Хамид Карзай, предаде БТА.

Схефер уточни, че стратегията предвижда по- добро съгласуване на военните действия на международните сили ИСАФ и гражданските усилия за възстановяването на страната.

В документа се отбелязват постигнатите успехи, потвърждава се дългосрочният ангажимент на НАТО към Афганистан и се приветства засилващото се поемане на инициативи от местните институции в държавата.

Изтъква се също необходимостта от по-тясно взаимодействие на различните международни организации във възстановяването на страната.

Целта е да се придвижим по-скоро към преходния период за предаване на властта в ръцете на афганистанската армия и полиция, посочи Схефер. Той добави, че е получил обещание за допълнителни подкрепления на страни от Алианса и приветства решението на Франция за изпращане на батальон от 700 военни в източните части на Афганистан.

От своя страна президентът Карзай увери, че днес неговата страна е в по-добро състояние да поеме ангажимента за собствената си сигурност.

Той определи днешната среща като насърчаваща за Афганистан.

В нея участваха държавните и правителствени лидери на Алианса, представители на ненатовски страни от ИСАФ, както и големи международни организации, ангажирани с Афганистан, като ЕС и Световната банка.

Карзай изрази задоволство от сериозните ангажименти за неговата страна, поети от всички държави, участвали в срещата.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун поздрави Карзай за решимостта му да преодолее всички предизвикателства пред своята страна.

Той информира, че през юни в Париж ще се състои нова дарителска конференция за Афганистан.