Роднина на афганистанския президент Хамид Карзай е бил убит по грешка от войници на НАТО, съобщи БиБиСи, позовавайки се на официални източници.

Яр Мухамад Хан бил в дома си в Данд близо до Кандахар, когато през нощта в дома му нахълтали войници и го застреляли.

От НАТО коментираха, че в момента разследват инцидента.

Мухамад Хан не е от близкото обкръжение на Карзай, но говорителят на президента призна, че двамата са се познавали и са били от едно и също село. Има различни информации, според които убитият е братовчед на държавния глава или на баща му.

Стотици афганистанци протестираха през миналата седмица в Кабул срещу огромния брой цивилни, които загиват всеки ден в страната. Заплаха за тях са както талибаните, които не се свенят да атакуват и граждански обекти при самоубийствените си атентати, така и западните сили, които често бъркат невинни хора с бунтовници. При подобен инцидент преди броени седмици загинаха 9 деца, които станаха жертва на въздушен удар.

По данни на афганистански правозащитници, през 2010г. в Афганистан са били убивани по две деца дневно и като цяло невинните жертви са с 15% повече. Ескалацията на насилието заради засилването на талибаните и все така лошата комуникация между местните власти и чуждите сили говори категорично за това, че през тази година положението няма да е по-добро.