Камион бомба избухна близо до сградата на Министерството на вътрешните работи в град Ирбил, като при инцидента са убити най-малко 19 души, а други 80 са ранени.

Според властите атентатът има връзка с терористичната групировка Ал Кайда.

Атаката е организирана по време на пристигането на вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни в Багдад.
Изненадващата визита на високопоставеното лице предвижда Чейни да се срещне с представители на иракското правителство, с лидери на иракската франция, както и с американски командири.

Посещението на Чейни има за цел да окуражи иракските фракции да се обединят и да работят заедно, за да се осигури сигурността в областта.

Експлозията е Ирбил, намиращ се на 215 мили северно от Багдад, за пореден път показа, че насилието в областта не е затихнало.

Сградата на вътрешното министерство е силно разрушена, като по кюрдската телевизия бяха излъчени кадри от мястото на инцидента, на които се виждаха разпръснати метални пластини.

Спасителни екипи пристигнаха на мястото на инцидента, информира АП.

Кюрдският ръководител Махмуд Отман обвини за атаката Ансар ал-Сунах, сунитска бунтовническа организация и Ансар ал-Ислям, кюрдска бунтовническа групировка, имаща тесни връзки с Ал Кайда в Ирак.

Последната атака в района на Ирбил бе през февруари 2004 година, когато серия от бомбени атаки взе живота на 109 човека.