Най-малко 30 души са убити, а други 56 - ранени, при експлозия на кола-бомба на оживен пазар в северния иракския град Киркук, съобщава Ройтерс.

Това става в навечерието на изтеглянето на американската армия от Багдад и други иракски градове.

Припомняме, по-рано днес четирима американски военни бяха убити при възникнали сражения по време на изтеглянето на американските части.

Вчера иракският премиер обяви 30 юни за Ден на национална независимост. Президентът Джалал Талабани заяви, че това е нямало да се случи без помощта на САЩ.

ИСТОРИЯТА

Войната в Ирак, известна като Втората война в Персийския залив, Окупацията на Ирак или Операция „Иракска свобода" е продължителна военна кампания, която започва на 20 март 2003 година с нахлуването на иракска територия на многонационалните военни сили, ръководени от САЩ.

Кодовото название на операцията е „Шок и ужас".

В 3:30 българско време на 20 март 2003 година серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад.
В 4:15 Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, вярвайки че може да премахне Саддам Хюсеин още с първия удар.

По заповед на Пентагонът са изстреляни 36 ракети Томахоук и бомби GBU-27, всяка с тегло от близо половин тон.

Няколко часа по-късно иракската държавна телевизия пуска реч на президента Хюсеин, но американските информационни служби не могат да потвърдят, че Саддам е жив.
В последствие става ясно, че масираният удар по щаба на Саддам не е бил успешен.

Преди да започне войната, правителствата на Съединените щати и Великобритания твърдят, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение. Експертите на ООН не откриват обаче доказателства за това.

Везните в подкрепа на военната интервенция се накланят след речта на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл пред Съвета за сигурност на ООН.
Редица медии я обявиха за обвинителната присъда срещу Ирак.
Пауъл представя редица доказателства за наличието на мобилни лаборатории за производство на биологически и химически оръжия.

След нахлуването на войските се оповестява, че Ирак не поддържа програма за оръжия за масово унищожение от 1991 година.

Инвазията в Ирак води до залавянето на Саддам Хюсеин, който по-късно е екзекутиран от иракското правителство.

Действията на коалиционните сили след края на войната скоро довежда до асиметрични терористични действия на иракските бунтовници, ръководени от подразделенията на Ал Кайда в Ирак, както и до засилващ се конфликт между иракските сунити и шиити.

По данни на ООН войната е принудила 4,7 млн. иракчани да напуснат домовете си до април 2008 година, 2 млн. от които са се изселили в съседни държави.

100 911 са цивилните жертви на насилието

4 318 американски войници са загинали в Ирак от началото на войната през март 2003, според АП.
Приблизително 3 455 военни служители са загинали от вражески огън. По време на войната загиват 179 британци, 33 италианци, 18 украинци, 21 поляци, 13 българи, 11 испанци, 5 словаци. След жертвите има и австралийски, унгарски, южнокорейски, грузински латвийски войници.
Официално броят на ранените е 31368.

В края на 2008 година САЩ и Ирак подписват двустранно споразумение за статута на войските в Ирак, ефективно до 1 януари 2012. През февруари 2009 американският президент Барак Обама анонсира изтеглянето на американските войски в рамките на 18 месеца.