"Не мисля много за Владимир Путин". Това каза в петък американският президент Джо Байдън по време на срещата си с британския премиер Кийр Стармър за разговори дали да одобри исканията на Киев. Байдън добави, че Путин няма да надделее във войната с Украйна, съобщава АФП.

Така Байдън коментира предупрежденията на руския лидер Владимир Путин, ако на Украйна бъде позволено да изстреля осигурени от Запада ракети с голям обсег на руска територия.

Анонимни източници казаха, че Стармър най-вероятно ще поиска одобрението на Байдън, за да позволи на Украйна да използва британските ракети Storm Shadow за разширени удари в Русия. Одобрението е необходимо, тъй като компонентите на Storm Shadow се произвеждат в САЩ.

Не се очаква съобщение за решение в петък, казаха няколко американски служители.

Белият дом: Няма промяна в политиката на САЩ за далекобойните ракети за Украйна

Белият дом: Няма промяна в политиката на САЩ за далекобойните ракети за Украйна

В САЩ приемат сериозно предупреждението на Владимир Путин

Съединените щати не планират да обявяват нова политика по отношение на Украйна и използването на ракети с голям обсег в петък, съобщи говорителят по националната сигурност Джон Кърби. 

"Няма промяна в нашето мнение относно предоставянето на способности за нанасяне на удари на далечни разстояния, които Украйна да използва в Русия", каза Кърби пред репортери. "Не бих очаквал голямо съобщение в това отношение", добави той, имайки предвид дискусиите между президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Кийр Стармър по-късно в петък.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци умолява съюзниците да позволят на Украйна да изстреля западни ракети, включително американски ATACMS с голям обсег и британски Storm Shadows, дълбоко в Русия.

Зеленски настоя и пред Помпео за далекобойни оръжия срещу Русия

Зеленски настоя и пред Помпео за далекобойни оръжия срещу Русия

Но за момента западните партньори не са склонни, а Русия предупреди за последствия

Кърби каза, че САЩ приемат сериозно предупреждението на руския президент Владимир Путин, че ще счита Запада за пряко замесен в конфликта, ако Украйна изстреля произведени от Запада ракети с голям обсег към Русия, но че това не е нова позиция на Путин.

"Това не е реторика, която не сме чували от него преди", каза Кърби. "Той очевидно е доказал, че е способен на агресия... така че, да, приемаме тези коментари сериозно."

Русия обаче не изключва разрешение да бъде дадено. 

Защо за Украйна ATACMS са по-важни от Storm Shadow

Защо за Украйна ATACMS са по-важни от Storm Shadow

Всеки модел си има своите предимства, но и недостатъци