Девет държави членки все още не са извършили нито едно презаселване по съществуващи схеми на равнище ЕС. Това са България, Кипър, Гърция, Хърватия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Констатацията е направена в доклад на Европейската комисия за напредъка по схемите на Европейския съюз за спешно преместване и презаселване. В него се прави оценка на предприетите от 2 март 2017 г. досега действия, съобщават от комисията.

В доклада се посочва, че България, Хървария и Словакия извършват много малко премествания. В същото време други държави членки, като Люксембург и Португалия, отбелязват стабилен напредък по изпълнението на задълженията си за Гърция и Италия.

Унгария и Полша пък все още отказват да участват в схемата за преместване и презаселване на мигранти.

В доклада се отбелязва, че държавите членки са постигнали стабилен напредък. Регистриран е нов месечен рекорд с преместването на допълнителни 2465 души - над 1600 от Гърция и над 800 - от Италия. Вече са преместени общо 16 340 души - 5001 от Италия и 11 339 от Гърция.

От Еврокомисията смятат, че е необходимо всички държави членки да положат още усилия, за да може през следващите месеци да се преместят всички отговарящи на изискванията за това хора. Отбелязва се, че досега 15 492 души са получили възможност да влязат безопасно и законно в ЕС.

В доклада са включени целеви препоръки, за да се подобри процесът на преместване и презаселване.

През март отбелязахме нов рекорден брой преместени лица. Това е солидарност в действие и доказателство за отговорност, коментира комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той смята, че сега е моментът всички държави членки да изпълнят ангажиментите си да увеличат усилията си, тъй като имат политическо, морално и правно задължение за това.

Димитрис Аврамопулос призова държавите, които все още не са включили в тези общи условия, да го сторят. Той смята, че е напълно осъществимо преместването на всички хора, отговарящи на условията от Гърция и Италия, през следващите месеци.

В същото време са презаселени над две трети от 22 500-те души, за които през юли 2015 г. е поет ангажимент да се осигури безопасно и законно влизане. Аврамопулос коментира, че се изпълняват ангажиментите за споделяне на отговорността с трети държави като Турция, Йордания и Ливан.

Препоръките към страните членки включват:

  • да поемат ангажименти на месечна база и за повече премествания, да увеличат капацитета си за обработване на исканията за преместване и да намалят времето за отговор по тях;
  • да избягват прекалено рестриктивните предпочитания и забавянията и да ограничат изискванията, водещи до забавяния в процедурата по прехвърляне;
  • да бъдат по-гъвкави спрямо възможността - в Италия - и необходимостта - в държавите членки, в които се извършва преместването - да се провеждат допълнителни интервюта във връзка със сигурността;
  • да дадат приоритет на молбите, отнасящи се до уязвими хора, по-специално до непридружени ненавършили пълнолетие лица;
  • освен това в Италия трябва възможно най-бързо да бъдат регистрирани и идентифицирани всички отговарящи на условията кандидати.