Президентът Радев застрашава демокрацията с посланието си към военните, че може да не се подчиняват на политическото ръководство.
Такава позиция изрази бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев.

"Военните не са тези, които вземат политически решения. Когато те се усъмнят в и започнат да оспорват легитимността на цивилните власти, се отваря пътят към диктатурата." - предупреждава Ненчев в свой публикация във Фейсбук.

Повод за реакцията му е вчерашното изявление на Румен Радев при назначаването на трима висши военни на постове в Българската армия и в НАТО.

Той се обърна към офицерите със следните думи: "Вашата офицерска чест и преданост към род и родина ще бъдат поставяни все по-често на изпитание. И помнете, че от историята на българския генералитет сляпото покорство и безропотно подчинение може да донесат една звезда отгоре на вашите пагони и още няколко години служба, но не могат да ви спасят от презрението на подчинените и на българския народ."

Румен Радев: Звездите на пагоните не спасяват от презрението на подчинените

Румен Радев: Звездите на пагоните не спасяват от презрението на подчинените

Президентът повиши в звание трима висши офицери

"Това изказване за мен е изключително опасно! Какво означава "сляпо подчинение"? И кой определя кое е в интерес на род и родина? В демократичните страни народът възлага на избраните да управляват от негово име и да преценяват какъв е националният интерес. Военните не са тези, които вземат политически решения. Когато те се усъмнят в и започнат да оспорват легитимността на цивилните власти, се отваря пътят към диктатурата.
Преди да стане президент, Румен Радев, все още в качеството си на военен, заяви открито, че не признава политическо решение на Министерския съвет и на Народното събрание. Поругавайки честта на пагона, вместо да бъде основателно уволнен, той направи политическа кариера от това. Днес отявлено призовава други офицери да последват неговия пример." - посочва Николай Ненчев.

Той напомня, че отклонението от демократичните принципи е довеждало България до катастрофи.

"Безспорен факт е, че престижът на сегашните български политици е ударил дъното. Привлекателната идея на дисциплинираните военни, че не е необходимо да се подчиняват на решения на корумпирани политици, не е нова. Още по времето на Римската република Гай Марий се опълчва срещу идеята да се подчинява на решенията на Сената. В България същата логика мотивира Кимон Георгиев през 1934 г., когато унищожава българската демокрация. Това намира художествено описание и във филма "Междузвездни войни", където Анакин се обръща срещу политическата власт, преди да премине към Тъмната страна.
Решенията, до които достигат избраните политици, невинаги са мъдри, но всеки път, когато вземането на политически решения е било в ръцете на военните, се е стигало до катастрофи! Сред най-важните неща, на които ни учи българският исторически опит, е, че всяко отклонение от демократичните принципи е довеждало до катастрофи! А един от основните стълбове на демокрацията е именно цивилният контрол над въоръжените сили.
Щом президентът и върховен главнокомандващ го поставя под съмнение, нещата стават много сериозни и опасни!" - подчертава бившият военен министър.