Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху настоя, че военната операция в ивицата Газа ще продължи. "Войната не трябва да приключи, докато не постигнем целите си", заяви Нетаняху днес в началото на седмичното заседание на кабинета си, съобщава Standard.

Като цели той посочи елиминирането на "Хамас", връщането на всички заложници и гарантирането, че Ивицата Газа вече не представлява заплаха за Израел.

"Казвам това както на нашите врагове, така и на нашите приятели", добави той.

Нетаняху решен да се бори до пълен разгром на "Хамас"

Нетаняху решен да се бори до пълен разгром на "Хамас"

Връщането на заложниците е приоритет

САЩ са най-важният съюзник на Израел и подкрепят страната безрезервно, особено след 7 октомври. Въпреки това разервите между партньорите стоят и в последните дни стават все по-очевидни.

Правителството във Вашингтон неведнъж е изразявало загриженост пред Израел за броя на цивилните жертви по време на войната в ивицата Газа. САЩ подкрепят решението за две държави, което включва и ивицата Газа.

Държавният департамент на САЩ също така критикува изявленията на крайно десни израелски министри, които наред с другото призоваха за завръщане на израелските заселници в ивицата Газа и за стимулиране на палестинците да емигрират.

Както бе съобщено, САЩ също така предупреждават Израел и за опасността конфликтът да се разрасне с военна офанзива на границата с Ливан.

В думите си пред кабинета Бенямин Нетаняху засегна и тази тема - "Никой терорист не е застрахован".

Предлагам на "Хизбула" да научи това, което "Хамас" вече научи през последните месеци, заяви израелският премиер.

Израел към "Хизбула": Предпочитаме мира, но военен отговор не е изключен

Израел към "Хизбула": Предпочитаме мира, но военен отговор не е изключен

След острото изявление на Хасан Насрала

Нетаняху призова да се позволи на жителите на Северен Израел да се завърнат по домовете си. "Това е национална цел, която всички ние споделяме и за която всички работим отговорно, за да я постигнем. Ако можем, ще го направим по дипломатически път, а ако не, ще действаме по други начини", заяви лидерът на консервативната партия "Ликуд".

Той също така подчерта: "Това, което се случи на 7 октомври, няма да се повтори."