Първият държавен секретар на президента на САЩ Доналд Тръмп - Рекс Тилърсън, е говорил в Харвардския университет по време на 90-минутно интервю с преподаватели от учебното заведение, давайки оценки на различни световни лидери, включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщават израелски медии.

Тилърсън, който имаше спорен мандат като първи дипломат на САЩ, заявил, че Нетаняху бил "извънредно опитен и способен" политик и дипломат, но "малко макиавелистки". Той продължил, изтъквайки, че "имайки си работа с Биби, винаги е полезно да имате здравословна доза скептицизъм в обсъжданията си с него".

Тилърсън, който за първи път създаде връзки с много световни лидери, още докато беше изпълнителен директор на петролната корпорация Exxon Mobile, а беше държавен секретар от 1 февруари 2017 г. до 31 март 2018 г., дори разказал как Нетаняху използвал "дезинформация", за да убеждава в нещо САЩ, когато сметне за необходимо.

"Те го направиха с президента на няколко пъти, за да го убедят, че "ние сме добрите, те са лошите", обяснил Тилърсън.

"По-късно го изложихме пред президента, така че той разбра: "Ти беше изигран", казал Тилърсън, добавяйки: "Притеснява ме, че съюзник, който е толкова близък и важен за нас, би ни сторил това".

Тилърсън, който беше засенчен от зетя на Тръмп Джаред Къшнър по отношение на Близкия изток, говорил за инициативите за мир на Тръмп в региона. "Смятах, че се намирахме в момент, в който може би бихме могли да начертаем начин, по който Арабският свят би могъл да подкрепи резултат, който палестинците може да не смятат за перфектен", обяснил той.

"В миналото, ако не беше перфектен, не се случваше - но с достатъчно насърчение, натиск от Арабския свят, за да можем да го приближим достатъчно, че палестинците най-накрая да се съгласят", отбелязал още Тилърсън, допълвайки: "А според мен това беше решение за две държави."