Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова правителствата по света да обединят силите си, за да се защитят от киберзаплахи, които според него биха могли дори да свалят военни и граждански самолети, съобщава "Ройтерс".

Киберсигурността също така представлява голяма възможност за бизнес, изтъкнал Нетаняху по време на конференция в Университета в Тел Авив, добавяйки, че Израел получава около 20 процента от световните инвестиции в сектора.

"Не можем да се върнем към свят на лостове, макари и куриери. След като вървим напред, ние сме абсолютно уязвими. Нашите граждански самолети могат да бъдат сваляни, нашите бойни самолети могат да бъдат сваляни", подчерта той.

Въпреки че Израел следи за атаки в центъра си за киберсигурност в южния град Беершеба, Нетаняху предупредил, че нямало "магическа пръчка" по въпроса.

"Това е върховно изпитание за нашата цивилизация. Тя ще бъде тествана не само от престъпни организации, от терористи, но и от други страни. Трябва да обединим сили", настоя израелският премиер.

По думите му, хакерите са "базирани в страна, недалеч от Израел", очевидно имайки предвид големия враг на еврейската държава - Иран.