След повече от 100 дни в стремежа на Израел да унищожи "Хамас", премиерът Бенямин Нетаняху е предизвикан от членове на собствения си военен кабинет относно стратегията, натиск от Вашингтон относно следвоенните планове за Газа и притиснат от неговите крайнодесни министри.

В четвъртък Нетаняху говори пред репортери, за да каже, че няма да отстъпи, докато "Хамас" не бъде унищожен.

Отговорът на Нетаняху  беше насочен към тези в Израел, които все повече твърдят, че двойните цели на войната за унищожаване на "Хамас" и освобождаване на заложниците, са несъвместими и че е необходимо прекратяване на огъня.

Има такива, "които твърдят, че победата е невъзможна. Аз напълно отхвърлям това. Израел под мое ръководство няма да направи компромис с по-малко от пълна победа над "Хамас"", каза Нетаняху на телевизионната пресконференция.

Тъй като политическото оцеляване на министър-председателя е заложено на карта, той също е изправен пред искания да се придържа към твърдата линия от своите крайнодесни коалиционни партньори, някои от които заплашиха да свалят правителството, ако той се колебае.

Почти четири месеца след началото на войната обаче се смята, че най-висшите мишени на ръководството на "Хамас" в Израел все още се крият дълбоко в тяхната обширна мрежа от тунели под Газа.

Проучване на изследователи от Еврейския университет от 14 януари показва, че почти половината от анкетираните са заявили, че най-важният приоритет е освобождаването на заложниците, тъй като страховете за оцеляването им нарастват почти четири месеца след трансграничната атака в Южен Израел на 7 октомври, която уби около 1200 души.

Нетаняху: Никой не може да спре Израел

Нетаняху: Никой не може да спре Израел

Докато войната в Газа отбелязва 100 дни и 24 000 жертви

Военната стратегия на Израел се определя от триумвират на Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и Бени Ганц, центристкият опозиционен политик, който ръководи партията на Айзенкот и който се присъедини към извънредното правителство малко след кървавата атака.

Тримата имат право на глас във войната, докато Айзенкот и близкият съюзник на Нетаняху Рон Дермър са наблюдатели във военния кабинет.

Изявленията, публикувани от тримата около стотния ден от атаката, показват леки разлики в подхода към конфликта, като Ганц също каза, че спасяването на заложниците трябва да има предимство пред други военни цели.

Неговият офис отказа повече подробности поради "чувствителността" на ситуацията.

Галант каза, че само военният натиск ще постигне двойните цели на Израел, но също така призова кабинета да постави дипломатически цели и да обсъди плановете за следвоенната Газа. Политическата нерешителност по отношение на следвоенен план, добави той, може да навреди на военния прогрес.

В последното седмично проучване на Еврейския университет, сред 1373 възрастни от еврейското мнозинство в Израел, 42% казаха, че трябва да се сключи сделка за освобождаване на заложници дори с цената на освобождаването на палестинци, задържани за смъртоносни бойни атаки.

Седемнадесет процента казаха, че сделката може да включва забавяне на израелския военен отговор. Взети заедно, подкрепата от 59% за двете мерки е повече от 39%, които ги подкрепиха на 9 октомври.

Нимрод Нир, изследовател, участващ в проучването, каза, че обществеността все повече го възприема като игра с нулева сума: "или освобождаваме заложниците, което означава, че трябва да завършим поне тежката част от операцията (в Газа). Или ние продължаваме да се бием, въпреки че това ще ни струва заложниците."

Роднини на заложници в събота разположиха лагер пред дома на Нетаняху, добавяйки към митингите през уикенда с искане да се направи повече за освобождаването на заложниците. Този уикенд демонстранти на митинга също призоваха за предсрочни избори, а в понеделник роднини на заложници нахлуха в сесия на парламентарна комисия в Ерусалим.

Десетки израелци излязоха отново на протест срещу правителството на Нетаняху

Десетки израелци излязоха отново на протест срещу правителството на Нетаняху

Искат оставки и нови избори