Премиерът Бенямин Нетаняху настоява на правото на Израел да продължи строителството в Йерусалим на нови жилищни сгради, въпреки че плановете предизвикаха рязкото недоволство на международната общност, включително и САЩ.

"Йерусалим - това не поселение, това е нашата столица", заяви Нетаняху във Вашингтон пред произраелско лоби от Американо-израелския комитет за обществени връзки.
Премиерът нито премълча, нито оправда плановете за строителство на нови 1600 дома в Източен Йерусалим.

По-рано държавният секретар Хилъри Клинтън предупреди Израел, че трябва да вземе „нелеки решения в интерес на мира", а след срещата си с Нетаняху, Клинтън засекрети разговора по темата.

Единствената официално огласена до момента отстъпка на Израел обаче е съгласието да бъдат включени в непреките преговори всички главни аспекти на близкоизточния мирен процес.

Палестинските власти също се разгневиха от плановете за строителство и ги определиха като основно препятствие за продължаване на мирните преговори и саботаж от страна на Израел.

По думите на Бенямин Нетаняху обаче строителството в еврейските райони на Йерусалим по никакъв начин не възпрепятства създаването на палестинска държава.
"Ние искаме палестинците да станат наши съседи и да живеят свободно", казва премиерът и призова към среща и преговори палестинския лидер Махмуд Абас.

Според Нетаняху, въпреки че американците могат да помогнат за разрешаването на Близкоизточния въпрос, „мирът в региона не може да бъде привнесен отвън."

Бъдещето на еврейската държава не може да зависи от благоразположението дори и на най-високопоставените хора. Израел трябва винаги да си оставя възможност за защита, заявява още Нетаняху и посочва:

Еврейският народ е строил Йерусалим преди 3 000 години, еврейският народ строи Йерусалим и днес."

Съгласно конституцията на Израел Йерусалим е нейната единна и неделима столица. До този момент Израел отклонява всякакви разговори по статута на Свещения град, включително и за източната част, анексирана през 1967 години и която палестинците считат за своя бъдеща столица.
Повечето държави членки на ООН разглеждат като столица на Израел Тел Авив и техните посолства са в този град.

На фона на тези усложнени отношения между Израел и САЩ, днес ще се проведе срещата между Бенямин Нетаняху и президента Барак Обама.