Една от последните останали независими руски медии, VTimes, обяви днес, че ще спре изданието по-късно този месец, след като властите го посочиха за "чуждестранен агент", съобщава "Франс прес".

Изявлението на редакторите на VTimes идва в труден момент за руските журналисти и редактори, които не работят за държавни медии, като пространството за независима журналистика и инакомислещите гласове се свива драстично.

Редакторите уточняват в изявление, че са обмисляли няколко начина за продължаване на изданието от обявяването на медията за "чуждестранен агент" миналия месец, но че всеки сценарий прави персонала уязвим за наказателно преследване или затвор.

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Русия определя сдружението на Навални за "чуждестранен агент"

Очакват ги редовни доклади за източници на финансиране, цели и ръководители

"По същество VTimes е изтласкан в нишата на опозицията, политическите медии. Но ние замислихме и направихме съвсем различно издание", се посочва в изявление на ръководството, като се допълва: "Затова решихме да спрем да издаваме VTimes на 12 юни, Деня на независимостта на Русия."

През май руското правосъдно министерство обясни, че VTimes е добавен към списъка с чуждестранни агенти на Русия, защото е регистриран в Нидерландия.

Етикетирането изисква дамгосани организации да разкриват източниците на финансиране и да етикетират публикации.

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

На прицел са журналисти...

Посочването от руските власти се възприема като възпиращ фактор за рекламодателите, а служителите на дамгосани издания казват, че стигмата затруднява работата, включително цитиране на източници публично.

VTimes е основан миналата година от старши редактори и журналисти от уважавания руски бизнес вестник "Ведомости", които напуснаха след назначаването на приятелски настроен към Кремъл главен редактор.

Подобно на печатното и онлайн изданието на "Ведомости", VTimes се публикува в същия емблематичен розово-оранжев цвят като британския вестник "Файненшъл таймс" и има издателско споразумение с британското издание.

Решението за дамгосването на VTimes като чуждестранен агент беше взето само седмици след като "Медуза", популярен рускоезичен новинарски сайт със седалище в Латвия, също получи спорния етикет, принуждавайки го да започне кампания за набиране на средства от читателите, за да оцелее при загубата на приходи от реклама.

Подобно на VTimes, "Медуза" е основан от журналисти, които напуснаха друго издание, което беше овладяно от ръководството, съпричастно към политическия разказ на Кремъл.

Радио "Свобода"/Радио "Свободна Европа", определено за "чуждестранен агент" през 2017 г., наскоро се сблъска с огромни глоби заради неспазване на закона.

САЩ разтревожени заради репресиите на Русия срещу "чуждите агенти"

САЩ разтревожени заради репресиите на Русия срещу "чуждите агенти"

Обвиняват Москва в задушаване на свободното изразяване