Холандската полиция задържа двама протестиращи, които се затичаха към френския президент Еманюел Макрон в Амстердам в сряда, когато домашните му проблеми отново се намесиха в държавното му посещение в Нидерландия.

Това съобщи АФП.

Драматичните арести пред Амстердамския университет се случиха ден, след като демонстранти срещу спорните пенсионни реформи на Макрон нарушиха спокойствието на 45-годишния президент по време на внимателно наблюдавана реч в Хага.

Макрон е на първото държавно посещение в Нидерландия на френски президент от 23 години насам, но това не му даде отдих от вълната от протести срещу неговите стъпки за увеличаване на пенсионната възраст във Франция от 62 на 64 години.

"За честта на работниците и един по-добър свят - дори и Макрон да не го харесва, ние сме тук", скандира един от протестиращите, използвайки думите на френска протестна песен, докато беше притиснат от няколко служители по сигурността в Амстердам.

Мъжът се затича към Макрон и беше повален на земята, като събори мъж в униформа и се приземи в купчина хора, показаха снимки от телевизията и социалните мрежи.

Инцидентът се случи малко, след като френският президент беше слязъл от лимузината с холандския крал Вилем-Александър и беше поздравен от кмета на Амстердам Фемке Халсема.

Макрон разясни демокрацията на протестиращи в Нидерландия

Макрон разясни демокрацията на протестиращи в Нидерландия

Протестите срещу пенсионната реформа във Франция го преследват и в чужбина

"Арестувахме двама протестиращи за това, че тичаха към президента. За нарушаване на обществения ред и отправяне на заплахи", заяви пред АФП говорителят на полицията в Амстердам Лекс ван Либерген.

"Това бяха мъж и жена, протестиращи. Единият от тях имаше плакат."

Около 40 души все още протестираха, когато Макрон напусна научния факултет на университета, където проведе кръгла маса с холандския крал и местни бизнес лидери.

По-късно той подписа "пакт за иновации" с Нидерландия, насочен към сътрудничество в областта на полупроводниците, квантовата физика и енергетиката.