Армията на Нигер е ликвидирала подече от 280 екстремисти от терористичната групировка "Боко Харам" близо до югоизточната граница с Нигерия в дни на сухопътни и въздушни нападения. Това обявиха от Министерството на отбраната на африканската държава, цитирани от "Франс прес".

Повече от 200 джихадисти са били убити при въздушни удари и още 87 от сухопътни войски след започването на офанзивата на 28 декември, уточниха от ведомството в изявление, прочетено по държавната телевизия.

Нигерия спаси хиляди пленници на "Боко Харам"

Нигерия спаси хиляди пленници на "Боко Харам"

Не е ясно кога точно са били извършени операциите

Това става, след като лидерите на страните от Западна Африка проведоха разговори през ноември за ескалиращите нападения на нигерийската ислямистка групировка в района на езерото Чад, стратегически регион, където се събират границите на Чад, Камерун, Нигерия и Нигер.

Операциите са били проведени на островите в езерото Чад и по протежение на река Комадугу Йобе, която служи като естествена граница между Нигер и Нигерия, където в последно време бяха извършени няколко нападения срещу негови военни бази.

Армията на Нигер уточни, че не е загубила войници или оборудване при настъплението си, като е пленила осем канута и две ракетни установки, както и нападателни оръжия, боеприпаси и превозни средства.

УНИЦЕФ: "Боко Харам" отвлякла повече от 1000 деца в Нигерия

УНИЦЕФ: "Боко Харам" отвлякла повече от 1000 деца в Нигерия

Данните са от 2013 година

През декември военният министър на Нигер заяви, че се опасява, че "Боко Харам" ще поднови атаките срещу неговите позиции от януари, когато водите на река Комадугу Йобе, които обикновено предотвратяват нахлувания, започват да отстъпват.

Ниамей беше особено обезпокоен от ситуацията в Нигерия, където "военни бази бяха победени", изтъкна военният министър Кала Мутари в парламента.

"Бойците на "Боко Харам" успяха да си набавят запаси, те успяха да се съживят", заяви Мутари.

1130 заложници на "Боко Харам" са били освободени

1130 заложници на "Боко Харам" са били освободени

При съвместна операция на Камерун и Нигерия

Кървавите нападения на "Боко Харам" започнаха в Североизточна Нигерия през 2009 г., но след това се разпространиха в съседни страни, което предизвика военен отговор от страните в региона.

Около 27 000 души бяха убити и два милиона бяха разселени, което предизвика тежка хуманитарна криза в региона.

Екстремисти удариха както войници, така и цивилни и бяха обвинени за отвличания на деца и служители на чуждестранни компании.