Италианското правителство не разполага с никаква конкретна информация относно "мисията за мир" на Ватикана, спомената по-рано от папа Франциск. Това заяви италианският вицепремиер и външен министър Антонио Таяни, цитиран от ТАСС.

"Мисията за мир" беше обявена от папа Франциск, те трябва да обяснят сами какво правят", отбеляза той.

"Все още не е ясно какъв вид взаимодействие има между дипломацията на Ватикана и тази на Русия и Украйна. Ние, като италианско правителство, нямаме конкретна информация, но беше известно, че Ватикана също работи по този въпрос (мирно споразумение в Украйна - б.р.)", обясни италианският първи дипломат и подчерта, че смята "всяка инициатива в името на мира за положителна".

Папата загатна за тайна мисия за мир в Украйна

Папата загатна за тайна мисия за мир в Украйна

Ватиканът обеща да помогне за връщането на украинските деца, отведени в Русия

На 30 април, на борда на самолет на връщане от Унгария, папата заяви, че Ватиканът е част от "мисия за мир" за прекратяване на войната в Украйна. Той поясни, че въпросната мисия "все още не е публична" и подробности за нея ще бъдат разкрити на по-късен етап.

От своя страна по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва също не е запозната с действията на "мирната мисия" на Ватикана за уреждане на ситуацията в Украйна.

Позовавайки се на източник, близък до кабинета на украинския президент, в понеделник Си Ен Ен съобщи, че и Киев не знае за "миротворната мисия" на Ватикана.

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Ватиканът предлага да посредничи за прекратяване на конфликта