Председателката на каталунския парламент отрече пред съда, че е извършила престъпление, позволявайки на регионалното събрание да гласува дали да продължи курса към независимостта на автономната област. Тя допълни, че никой съд не може да спре движението за отцепване от Испания.

Стотици поддръжници се събраха пред съда в Барселона, за да протестират срещу делото срещу председателя на парламента Карме Форсадел. Делото е по обвинения за обида на съда и неизпълнение на задължения.

През юли парламентът гласува за продължаване на плана за отделяне на Каталуния от Испания, напук на решението на испанския конституционен съд анулира по-ранна резолюция да формира независима държава с или без съгласието на Мадрид.

Испанският съд блокира плановете на Каталуния за референдум за независимост

Испанският съд блокира плановете на Каталуния за референдум за независимост

Около 48 процента от каталунците подкрепят отцепването от Испания

Председателката Карме Форсадел заяви, че не се признава за виновна по обвиненията в първия ден от процеса срещу нея в Каталунския върховен съд, в който тя влезе, изпращайки целувка към скандиращата тълпа.

"Никой съд не може да попречи на парламента да дебатира за независимост на Каталуния и за всичко, което е в интерес на хората", заяви по-късно тя пред журналисти. Карме Форсадел обвини испанското правителство, че използва съда, за да отменя свободата на изразяване.

В сряда Конституционният съд реши, че планът на каталунския парламент за провеждане на референдум следващия септември е неконституционен. Съдът предупреди президента на Каталуния Карлес Пучдемон да се съобрази с неговото решение или ще му бъдат повдигнати обвинения.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е отворен за по-голям диалог с Каталуния, но е твърдо против провеждането на референдум.

"Идеята за независимостта на Каталуния не е престъпление или грях, това е само идея и идеята никога не може да бъде престъпление", коментира пред медиите пред съда бившият президент Артур Мас.

"Ако съдът я отстрани от длъжност, единственият резултат ще бъде добавяне на повече масло в случая за суверенитет", коментира Мас.