Ниска активност регистрираха властите на изборите в Чили. Събота, първият ден на мегаизборите в Чили, завърши само с 3 от 15 милиона регистрирани гласа. Днес 2731 избирателни секции ще отворят отново вратите си в 8:00 часа. Припомняме, че през април месец изборите (местни, регионални и конституционни) бяха отложени за 15 и 16 май поради пандемията COVID-19. Двата дни са дадени, за да се избегнат опашките от чакащи, предаде teleSUR.

Над 23 000 военнослужещи и други служители, избрани от участващите политически партии, се грижат за изборния процес, информира вътрешният министър на Чили Родриго Делгадо. 

Освен 354 кметове и 2 252 съветници, чилийците ще изберат за първи път в историята 16 регионални управители, които преди са били избирани от изпълнителната власт. От друга страна, 155 граждани ще бъдат избрани да изготвят новата конституция. Жените и мъжете ще имат равно участие, а 17 места са само за представители на коренното население.

Чили отлага избори заради коронавируса

Чили отлага избори заради коронавируса

Местни, регионални, конституционни и за избор на губернатор

Вторият тур на губернаторските избори беше отложен за 13 юни, докато първичните избори за президентските избори на отделните партии се очакват на 18 юли 2021 г.

Това е първият път от 200 години на независимост, когато страната ще има конституция, написана от избрани от гласопадавателите граждани.