Избраният от Джордж Буш за военен министър Робърт Гейтс, ще се яви пред военната комисията на Сената, за предварително изслушване, преди  евентуално да бъде одобрен по-късно тази седмица на Сената. Очаква се изслушването да приключи бързо.

Сенаторите са нетърпеливи да отстранят досегашния министър на отбраната Доналд Ръмсфелд - архитект на войната, която не е одобрявана от обществото, коментира Ройтерс. Те се подготвят да подкрепят Гейтс като бъдещ военен министър, преминавайки всички препятствия пред издигането му, по време на еднодневното изслушване.

Сенаторите ще се фокусират върху войната в Ирак. Демократите залагат на Гейтс, който е бивш началник на ЦРУ, да промени курса в Ирак.

Демократите, много от които подкрепят поетапното оттегляне на американските войски от Ирак, заявяват, че промяната е продиктувана от победата на партията на ноемврийските избори за Конгрес.

Ние трябва да променим политиката в Ирак. Трябва ни някой, който ще говори истината, а не само това, което иска да чуе президентът", заявява демократът от Мичиган Карл Левин. Той ще поеме председателството на комисията през януари, когато новият парламент, в който демократите имат мнозинство започне работа.