Лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна, или т.нар. "нормандска четворка" в разговор по телефона уточниха, че Минските споразумения трябва да бъдат спазвани и те ще бъдат в сила и през 2016 година.  

В съобщението от пресслужбата на Кремъл се поставя акцент на това, че срока на Минските споразумения от февруари 2015 г. трябва да бъдат удължени и през  2016 г.

От телефонния разговор между тях става още ясно, че те са „потвърдили“ „ангажимента си за примирието в Източна Украйна“, пише BBC.   

В съобщението се отбелязва, че всички участници в преговорите са подчертали необходимостта от съблюдаване на режима на прекратяване на огъня по линията на съприкосновение в Донбас. По тяхно мнение само при това положение ще стане възможно политическото урегулиране на конфликта.

От своя страна от Елисейския дворец отбелязват, че една от ключовите теми на преговорите е била подготовката на местните избори в Донбас. Пресслужбата на френския президент уточнява, че провеждането им .следва да се определи до края на януари, за което ще бъдат ангажирани ОССЕ и венецианската комисия.

По-рано руското министерство на външните работи заяви, че счита продължаването на минските споразумение за неизбежно.

По време на телефонния разговор на лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна е договорено външните министри от „нормандската четворка“ да проведат среща в края на януари 2016 година.

В навечерието на разговора между лидерите руският заместник външен министър Григорий Карасин коментира, че през 2016-а преговорите по украинския въпрос се очаква да бъдат много по-интензивни.