Учени твърдят, че нов щам на коронавируса, който има "изключително голям брой" мутации, може да предизвика още вълни на заболяването. Това предаде "Гардиън".

Само 10 случая на щама в три държави са потвърдени чрез геномно секвениране, но той предизвика сериозна загриженост сред някои изследователи, тъй като многото мутации могат да преодолеят защитните механизми на организма.

Вариантът B.1.1.529 има 32 мутации в спайк-протеина - частта от вируса, която повечето ваксини използват за активиране на имунната система срещу Covid-19. Мутациите в спайк-протеина могат да повлияят на способността на вируса да заразява клетките и да се разпространява, но също така затрудняват имунните клетки да атакуват патогена.

Щамът е забелязан за първи път в Ботсвана, където вече са секвенирани три случая. Още шест случая са потвърдени в Южна Африка, а един - в Хонконг при пътник, който се е върнал от Южна Африка.

СЗО: Щамът "Делта" е превзел 92 страни

СЗО: Щамът "Делта" е превзел 92 страни

Не са изключени нови мутации на коронавируса

Д-р Том Пийкок, вирусолог от Имперския колеж в Лондон, публикува подробности за новия щам в медицински уебсайт, като отбеляза, че "невероятно високият брой мутации предполага сериозен проблем".

Учени от Великобритания и Южна Африка обявиха, че внимателно наблюдават щама за всякакви признаци на по-широко разпространение.

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Огромният мащаб в страната може да предизвика допълнителни мутации