По-инфекциозният щам на коронавируса, предизвиквал катастрофа в Индия, е открит в 44 страни, според Световната здравна организация, която настоява за повече проучвания, за да се разбере неговата тежест и склонност да причинява реинфекции, съобщава "Блумбърг". 

Щамът, идентифициран през октомври, породи три версии - B.1.617.1, B.1.617.2 и B.1.617.3 - на фона на безпрецедентен скок в случаите на Covid-19 в Индия.

Въпреки че може да има важни разлики между трите, наличните доказателства са твърде ограничени, за да се характеризират поотделно, коментира СЗО. Всяко въздействие върху ефективността на ваксините или терапевтичните средства остава несигурно.

Ранният анализ предполага, че B.1.617.1 и B.1.617.2 имат значително по-висок темп на растеж в сравнение с други циркулиращи варианти в Индия, което предполага потенциална повишена преносимост. Щамовете бързо се появиха в множество страни, допълва СЗО.

B.1.617 е четвъртият вариант предизвикващ загриженост, понякога наричани "двоен мутант" поради две мутации в протеина на шипа на щама, той предизвика драматична вълна от случаи на Covid-19 в Индия.

След като докладваните ежедневни инфекции спаднаха до по-малко от 20 000 случая в началото на март, кривата на епидемията се покачи почти експоненциално, за да надхвърли 300 000.

Опасявайки се от приток на инфекции в светлината на новия вариант, страни, включително Сингапур, Великобритания, Австралия и Танзания, ограничиха пътуванията до и от Индия.

Епидемиолозите също така изразиха загриженост, че огромният мащаб на огнището в Индия може да предизвика допълнителни вирусни мутации, потенциално удължавайки бедствието за Индия и останалия свят.

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни