Юлия Тимошенко се нуждае от оперативна намеса. Това заяви един от адвокатите на бившия украински премиер Александър Плахотнюк, цитиран от РИА Новости.

По думите му в затвора условията не позволяват да й бъде осигурена необходимата медицинска помощ и няма възможност да бъде оперирана. Във връзка с това защитата настоява да бъде изменена мярката на Тимошенко и тя да напусне ареста.

На 23 ноември обаче министърът на здравеопазването на страната Александър Анишченко заяви, че няма патологични изменения, които да застрашават живота на Юлия Тимошеко. По-рано самата Тимошенко призова международни медицински организации да й помогнат, за да изследва и лекува влошаващото си здраве. Тогава тя заяви, че страда от силна болка в гърба и има синини по тялото с неустановен произход.

През последните месеци привържениците и защитата на Тимошенко нееднократно заявяваха, че здравословното й състояние се е влошило.

Припомняме, на 11 октомври Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през 2009 година.

Първоначално срещу Юлия Тимошенко баха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."

Междувременно, срещу експремиера има и друга проверка за 165 милиона долара, свързани с дейността на корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна".

Тимошенко беше арестувана на 24 май, след което срещу нея бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ." Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия.