Руският президент Владимир Путин прие още един закон срещу разпространението на фалшиви новини. Глоби или затвор вече заплашват не само тези, които разпространяват "фалшиви новини" за руските въоръжени сили, но и за работата на руските държавни органи в чужбина.

В събота сутрин Кремъл публикува закона, който е подписан от Путин в петък вечерта, съобщи агенция Новости.

Законът засяга и работата на властите, посолствата или търговските мисии, за чиято работа в чужбина може да се разпространи невярна информация по мнението на Кремъл. Според закона "публичното разпространение на умишлено невярна информация под прикритието на правдиви съобщения" може да доведе до глоби в размер от 700 000 рубли (6 300 евро) до 1,5 милиона рубли (13 500 евро) и лишаване от свобода за срок до три години.

ООН: Законът за фалшиви новини поставя Русия в пълно информационно затъмнение

ООН: Законът за фалшиви новини поставя Русия в пълно информационно затъмнение

Това бил опит на правителството да запуши устата и да завърже очите на цялото население

Законът служи на онези, които "защитават интересите на Русия извън нейните граници", заяви по-рано депутатът Александър Чинщайн. За държавните служители, които извършват такива деяния, наказанията са още по-строги.

Законите са противоречиви и защото според критиците тълкуването на това кое е правилно и кое не е, е оставено на произвола на властовия апарат, пише Der Standard. Отделен закон също така забранява дискредитирането на работата на руските държавни органи в чужбина.

Русия разширява законите, криминализиращи "фалшивите новини"

Русия разширява законите, криминализиращи "фалшивите новини"

Москва затяга репресиите срещу вътрешното несъгласие на фона на продължаващата война срещу Украйна