Кириакос Мицотакис и неговата партия "Нова демокрация" вероятно са осигурили мнозинство за формиране на еднопартийно правителство. Това показват вече официални резултати при над 90% от преброените гласове след проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, съобщава "Катимерини".

Мицотакис ще посети президентския дворец в 11 часа сутринта в понеделник, за да получи мандата за съставяне на правителство от президента Катерина Сакеларопулу. Церемонията по полагането на клетва ще се състои от 13.00 часа. в присъствието на президента.

Партията получава 40,37% срещу 17,78% за "Сириза". ПАСОК е трета с 12,66%. Комунистите (KKE) са четвърти със 7,29 процента. В места в парламента разпределението изглежда така: 

158 за "Нова демокрация", 47 за "Сириза", 34 за ПАСОК и 19 за комунистите.

8 партии имат шанс да влязат в парламента. 

Припомняме, че вотът приключи в 19 часа. 

Според exit poll, "Нова демокрация" също водеше убедително пред лявата "Сириза".

Exit poll: "Нова демокрация" води убедително пред "Сириза"
Обновена

Exit poll: "Нова демокрация" води убедително пред "Сириза"

Активността е с по-ниска от регистрираната на 21 май, часове преди края на вота

"Хората ни дадоха безопасно мнозинство. Основните реформи ще продължат бързо", каза Мицотакис в телевизионно обръщение в неделя вечерта.

Ръководителят на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че левичарите ще свикат конгрес, за да решат пътя напред преди европейските избори догодина. "Членовете на партията ще решават за мен, каза Ципрас, опровергавайки спекулациите, че може да се оттегли. Един голям и креативен исторически цикъл приключи за СИРИЗА", казва той.

Ръководителят на ПАСОК Никос Андрулакис казва, че неговата социалистическа партия е хванала нишката на историята.

Пак парламентарни избори в Гърция

Пак парламентарни избори в Гърция

Нова демокрация се очертава като победител. До седем партии могат да влязат в парламента

"Нова демокрация" спечели вота на 21 май с 20 пункта преднина пред лявата партия "Сириза" - разлика, която Гърция не е виждала от 70-те години на миналия век.

Но тя не успя да постигне мнозинството, необходимо за самостоятелно управление, поради пропорционалната система за гласуване, въведена за това гласуване.

Проучванията на общественото мнение показаха, че "Нова демокрация" ще спечели с голяма преднина пред "Сириза", която управляваше в периода 2015-2019 г. в разгара на гръцката дългова криза.

Общо 32 партии, коалиции и независими се състезават на вота в неделя.

При новата система спечелилата партия получава бонус от 20 до 50 места. Тя получава директно 20 места, ако получи поне 25% от гласовете, и може да получи до 50 места, ако получи около 40% от гласовете.

В Гърция гласуването е задължително по закон, използват се само бюлетини.

Гърците могат да гласуват освен с лична карта, още с паспорт, шофьорска книжка или лична здравна книжка.

И Гърция със служебно правителство

И Гърция със служебно правителство

Следващите избори - на 25 юни