Основната опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация" ще спечели парламентарните избори в неделя с поне 8 процента преднина пред управляващата партия СИРИЗА, като ще получи абсолютно мнозинство с между 155 и 159 депутатски места в 300-местния парламент в южната ни съседка. Това показва социологическо проучване на Pulse за телевизия Skai.

СИРИЗА губи на парламентарните избори на 7 юли, сочи анкета

СИРИЗА губи на парламентарните избори на 7 юли, сочи анкета

"Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис ще спечели изборите с 34,5 на сто

Според допитването дясноцентристката "Нова демокрация" ще събере подкрепата на 36 процента от избирателите, докато лявата СИРИЗА само на 28 на сто. Лявоцентристкото Движение за промяна (КИНАЛ) получава подкрепата на 7 на сто от анкетираните, а гръцката Комунистическа партия на 5 процента и неонацистката "Златна зора" е на пето място с 4 процента.

"Нова демокрация" ще спечели мнозинство от 155 места, ако седем партии прескочат бариерата от 3 на сто, и 159 места в случай на шест партии в парламента.

Според друго социологическо проучване на агенция Interview 40 процента от анкетираните са посочили, че ще гласуват за "Нова демокрация", докато само 26 процента ще се доверят на настоящите управляващи от СИРИЗА.

Междувременно 36% от участвалите в допитването на Pulse са заявили, че правителство на "Нова демокрация" ще бъде най-доброто за страната в момента, а само 15% бих искали да видят СИРИЗА да управлява сама.

Разликата между двете водещи партии е по-малка по въпроса кой би бил най-добрият премиер, като 37 на сто избират лидера на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, а 31 процента - настоящия премиер Алексис Ципрас.

Запитани кой ще спечели изборите в неделя, 69 на сто от анкетираните са избрали "Нова демокрация", а 19 процента са посочили СИРИЗА, докато 87 процента са заявили, че е "много вероятно или сигурно", че ще гласуват.