Радикалното движение на косовските албанци "Самоопределение" отново блокира пътища, водещи до границата със Сърбия. Акцията се провежда седмица след сблъсъците между демонстранти и полиция.

Няколко хиляди поддръжници на движението, което разполага в косовския парламент с 14 от 120 места, блокираха пътищата за граничните пунктове "Мердаре" и "Бяла страна" между Косово и Централна Сърбия.

Секретарят на сдружението Дардани Моликай заяви, че няма да се променя предварително приетия план за блокада на пунктовете. "Няма да има голяма разлика по отношение на протестите от 14 януари, освен че очакваме повече хора да излязат и да протестират", заяви още той.

Припомняме, при подобна акция пред седмица се стигна до сериозни сблъсъци между демонстранти и спецподразделенията на косовската полиция. В резултат на това пострадаха 30-ина представители на правоохранителните органи и 50 от протестиращите. 146 от участниците в акцията, сред които и депутати, пък бяха арестувани. По-късно, след разпит, по-голямата част от протестиращите бяха освободени.

Активистите от „Самоопределение" се опитват чрез пътните блокади да попречат на вноса на сръбска продукция.

Според данните засега ситуацията в районите на протеста е спокойна, но полицията и демонстрантите се намират в непосредствена близост. Не е изключено да се стигне до нови сблъсъци.

Съобщава се няколко задържани граждани на Албания, опитали да се включат в протестите в Косово.

Лидерът на „Самоопределение" Албин Курти обеща протестите да имат мирен характер. По думите му този протест е „за защита на република Косово и за родното производство."

От своя страна от косовската полиция се заканиха да не допускат блокади по пътищата и призоваха гражданите да се въздържат от провокации. Разработен е и оперативен план за осигуряване безопасността и реда, както и свободното придвижване на хора и товари.