Спорът между Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Иран за ядрените контроли в страната се изостри.

Шефът на службата Юкия Амано разкритикува Техеран поради отказа да осигури достъп на двама инспектори на МААЕ. Той подчерта, че неговата служба не би могла да гарантира, че общият ядрен материал в Иран се използва само за мирни цели.

Иран отхвърли критиката на Амано като политически мотивирана.

„Това не беше балансиран доклад за Иран. Той поставя достоверността на МААЕ под въпрос", заяви иранският пратеник в МААЕ Али Асгар Солтаниех.

Спорът за контролите започна през лятото, когато Иран отказа да допусне в страната двама инспектори на МААЕ, които бяха упрекнати от иранските власти, че разпространяват невярна информация.

Формално, като всеки член на МААЕ, Иран има право да върне инспектори. Тогава те се заменят от службата от други. Много държави обаче се опасяват, че честото връщане на експерти затруднява ефективността на контролите. Също така това поставя оставащите в страната експерти под сериозен натиск.

По думите на Амано Иран е върнал през 2007 г. 38 инспектора. По данни на Солтаниех в момента повече от 150 инспектора имат разрешително за контрол и надзор в Иран.