Хамас обвиняват палестинския президент Махмуд Абас, че поставя нови условия пред сформирането на кабинет, обединяващ основните политически представени сили в автономията.

Президентът е започнал поставя условия, които не фигурират в постигнатите споразумения и договорености за ново правителство, се казва в изявление на формацията, цитирано от Ройтерс.

От там посочват специално, че въпросът за успокояване на въоръжената съпротива не е поставян на обсъждане и не трябва да бъде повдиган на този етап.

Израел отхвърли предложението, отправено от името на всички палестински групировки, за спиране на ракетните нападения при условието да бъдат спрени израелските операции в Газа и на Западния бряг. Предложението се отнасяше изключително за изстрелването на ракети.

Хамас обяви, че е готова да спре ракетните нападения, ако ционистката агресия и убийствата бъдат прекратени, се посочва още в съобщението.

Преди дни Израел реши да продължи с операциите в палестинските територии, за да спре ракетните нападения през границата. Израелската армия цели също да разруши тунели и други съоръжения, използвани от палестински бойци и да попречи на палестинците да се снабдяват с оръжие през границата с Египет.

Операцията в Газа бе предприета след отвличането на израелския войник Джилад Шалит.