Силите за сигурност разпръснаха със сълзотворен газ и шокови гранати младежи, които ги замерваха с камъни и запалителни бомби по време на шествие в центъра на гръцката столица Атина, предаде АП. Хората излязоха по улиците, за да изразят недоволството си срещу рестриктивните мерки на правителството.

Поне трима души са били ранени, а 24 анархисти бяха арестувани, след като потрошиха автобусни спирки и магазини и предизвикаха няколко малки пожара.

Сблъсъците избухнаха по време на 24-часовата обща стачка, която спря голяма част от публичния сектор и особено транспорта. Профсъюзите, подобно на други икономически експерти, са скептични за ефективността на по-сериозното „затягане на колана", което се планира от кабинета. Причината е, че в момента гръцката икономика трябва да расте или да преструктурира дълговете си. Поради тази причина вероятно Гърция ще се нуждае от още европейски пари.

Еврочиновниците, обаче, са категорични, че балканската страна ще може да иска нов заем чак след нови тежки реформи. В резултат социалистическото правителство планира съкращения от 23 млрд. евро до 2015г.

Днес 10 000 членове на комунистически профсъюз участваха в мирно шествие в Атина. Привърженици на крайно леви организации и анархисти влязоха в сблъсъци с полицията и в резултат протестът беше буквално разделен на две от силите за сигурност.

Преди грозните сцени, хиляди скандираха „Напускай планетата!" към финансовия министър. Протестиращите носеха плакати с надписи „Осъждаме новите мерки. Засилваме борбата". Те бяха категорични, че реформите на правителството „удрят" най-вече работещите, възрастните и безработните.