Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е решил да даде ресора на сигурността на ЕС на номинирания от Великобритания нов еврокомисар Джулиан Кинг, съобщават световните осведомителни агенции.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън номинира Джулиан Кинг за представител на Великобритания в Европейската комисия на мястото на Джонатан Хил, който подаде оставка, след като британците решиха да напуснат ЕС.

Сред задълженията на Кинг ще бъде изготвяне на отговор на ЕС в борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността.

Номинацията на Кинг трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Джулиан Кинг е бил посланик на Великобритания в Париж.

По-късно британските власти приветстваха решението на Европейската комисия. 

"Ние приветстваме това решение на председателя на Европейската комисия", посочи говорител на премиера Тереза Мей, добавяйки: "Сигурността е жизненоважен въпрос за всички страни членки, а сътрудничеството в рамките на ЕС може да помогне за по-добрата защита на всички нас от различните заплахи, пред които сме изправени."