Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е провела "конструктивен разговор" с новия британски премиер Риши Сунак.

В Туитър тя написа, че по време на разговора е "изразила надежда" за бъдещите отношения между Обединеното кралство и шотландското правителство.

"Изразих надежда, че ще изградим отношения между правителството на Великобритания и Шотландия, основани на взаимно уважение, както и страха си, че по-нататъшните строги икономии ще нанесат реални щети на хората и обществените услуги. С нетърпение очаквам по-нататъшен ангажимент скоро", съобщи тя в социалната мрежа.

Риши Сунак също потвърди, че е разговарял както с Никола Стърджън, така и с първия министър на Уелс Марк Дрейкфорд.

Премиерът заяви, че е "подчертал" задължението им да работят в тясно сътрудничество.

Никола Стърджън: В Шотландия ще се проведе референдум за независимост догодина

Никола Стърджън: В Шотландия ще се проведе референдум за независимост догодина

Във вторник Върховният съд се заема с въпроса

В Туитър той написа: "Подчертах нашето задължение да работим в тясно сътрудничество, за да отговорим на общите предизвикателства, пред които сме изправени, така че заедно да можем да постигнем резултат за народа на Обединеното кралство".

Бившият министър-председател Лиз Тръс не е разговаряла нито с Дрейкфорд, нито със Стърджън по време на краткия си престой на поста.

По-рано Стърджън заяви, че консерваторите са "отприщили хаос" в Обединеното кралство, преди да се изправи срещу петия британски премиер, откакто стана първи министър на Шотландия преди осем години.

През вчерашния ден Риши Сунак отстрани близо дузина от министрите на Лиз Тръс, след като обеща да поправи "грешките" на нейното ръководство и да подготви британския народ за "трудни решения".

Великобритания официално е с нов премиер
Обновена

Великобритания официално е с нов премиер

Риши Сунак встъпи в длъжност на среща с крал Чарлз III

Той отново назначи за министри Доминик Рааб и Суела Брейвърман, които бяха принудени да напуснат постовете си при Тръс. Сунак обаче запази Джереми Хънт като финансов министър, след като в първата си реч като министър-председател предупреди, че Великобритания е изправена пред "дълбока икономическа криза".

Преди седмици Никола Стърджън обяви, че втори референдум за независимост на Шотландия може да се проведе през октомври догодина.

Шотландия отхвърли независимостта на референдум през 2014 г., след като 55% от избирателите гласуваха за това да останат част от Обединеното кралство.

Стърджън обаче счита, че шотландският парламент има "безспорно демократично задължение " да проведе гласуването, след като нейната Шотландска национална партия спечели миналогодишните избори именно въз основата на обещанието да се проведе нов референдум.

Лидерът на Шотландия готви нов референдум за независимост през 2023 г.

Лидерът на Шотландия готви нов референдум за независимост през 2023 г.

Плебисцитът ще се проведе на 19 октомври догодина

От своя страна, Великобритания при Борис Джонсън и Лиз и Лиз Тръс се противопоставяше на нов референдум, заявявайки, че въпросът е уреден на гласуването през 2014 г.

Според Стърджън обаче оттогава пейзажът се е променил, най-вече поради излизането на Великобритания от Европейския съюз - ход, на който се противопоставя по-голямата част от населението на Шотландия.

Подобно на Уелс и Северна Ирландия, Шотландия има свой парламент и местно правителство, като води собствена политика по отношение на общественото здравеопазване, образованието и други въпроси. Британското правителство в Лондон обаче контролира въпроси като отбраната и данъчната политика.