Новооткритият вариант на коронавируса, който се разпространява в Южна Африка, е най-значимият от всички открити досега и затова трябва да се установи дали той прави ваксините неефективни. Такова мнение изказа министърът на транспорта на Великобритания Грант Шапс пред Sky News.

Той защити решението на страната му да ограничи полетите от Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Лесото и Есватини, тъй като именно от Южна Африка тръгва новия щам. По думите на Шапс ранните действия са от съществено значение.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че вариантът, наречен B.1.1.529, има спайк протеин, който се различава драстично от този в оригиналния коронавирус, на който се базират ваксините.

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Той има огромен брой мутации

"Както описаха учените, това е най-значимият вариант, който са срещали досега в своите изследвания", заяви Шапс пред Sky News.

Полетите от Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве към Великобритания ще бъдат преустановени от 12 часа в петък до 4 часа сутринта в неделя.

Новият щам на коронавируса има над 30 мутации - два пъти повече от варианта Делта - и е вероятно да избегне имунния отговор, генериран от предишна инфекция и ваксинация.

СЗО се събира извънредно заради новия щам на коронавируса

СЗО се събира извънредно заради новия щам на коронавируса

Учените са разтревожени от големия брой мутации