Новото чешко правителство не получи вот на доверие от парламента днес, предаде "Блумбърг". Гласуването завърши с резултат 117 гласа "против" срещу 78 гласа "за". Резултатът бе очакван. 

За премиер бе посочен милиардерът Андрей Бабиш, когото обаче партиите отказаха да подкрепят заради повдигнатите му обвинения. Самият той обяви като политически обвиненията срещу него и заяви, че хората не са глупави, за да повярват в тях. 

Очаква се формално правителството, не встъпило в длъжност, да подаде оставка и президентът Милош Земан трябва да започне консултации за сформиране на нов кабинет. 

Чешката полиция поиска бъдещият премиер Бабиш да бъде лишен от депутатски имунитет

Чешката полиция поиска бъдещият премиер Бабиш да бъде лишен от депутатски имунитет

Официално срещу милиардера са повдигнати обвинения за измама

Припомняме, че през ноември миналата година чешката полиция поиска от парламента на страната да отнеме имунитета на сочения за бъдещ премиер на страната Бабиш, което да позволи да бъде съден за финансови злоупотреби.

Официално срещу милиардера са повдигнати обвинения за измама по случай, свързан с евросубсидия за 2 милиона евро от преди десетилетие. Бабиш многократно отрича обвиненията, пояснявайки, че разследването е заговор на враговете му, които не искат да поеме властта в Чехия.

Преди парламентарните избори през октомври депутатите отнеха имунитета на Бабиш, но след последвалото му преизбиране той отново има имунитет.