Неправителствени организации за чуждестранна помощ преустановиха дейността си в Афганистан след решение на талибаните в страната да забранят на жените да работят в международни и местни неправителствени организации, предава Associated Press.

Организациите Save the Children (Спасете децата - англ.), Норвежкият съвет за бежанците и CARE, заявиха, че не могат ефективно да достигнат до деца, жени и мъже, които се намират в "отчаяна нужда" в Афганистан без да използват жени в своите редици. Забраната да работят жени в неправителствените организации беше въведена ден по-рано, тъй като се твърди, че жените не носят правилно ислямските забрадки.

"Спазвахме всички културни норми и просто не можем да работим без нашия отдаден женски персонал, който е от съществено значение за нас за достъпа до жени, които отчаяно се нуждаят от помощ", заяви Нийл Търнър, ръководител на Норвежкия съвет за бежанците за Афганистан, Той каза, че в организацията му работят 468 жени.

Развитието дойде в отговор на последния указ на талибаните, който ограничава правата и свободите на жените, откакто движението завзе властта миналата година.

САЩ осъдиха това решение на талибаните, заявявайки, че забраната ще попречи на жизненоважна и животоспасяваща помощ за милиони.

Превземането на властта от талибаните миналата година съсипа икономиката на Афганистан и трансформира страната, тласкайки милиони към бедност и глад. Чуждестранната помощ спря почти за една нощ. Санкциите срещу талибанските управници, спирането на банковите преводи и замразените милиарди валутни резерви на Афганистан вече ограничиха достъпа до глобалните институции и външните пари, които поддържаха зависимата от помощ икономика на страната преди изтеглянето на силите на САЩ и НАТО.

"Жените са особено важни за хуманитарните операции по света", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в събота. "Това решение може да бъде опустошително за афганистанския народ.

Заповедта на НПО дойде в писмо от министъра на икономиката Кари Дин Мохамед Ханиф. В него се казва, че на всяка организация, за която бъде установено, че не спазва заповедта, ще бъде отнет лицензът за работа в Афганистан. Това е последният удар върху правата и свободите на жените, откакто талибаните завзеха властта миналата година и последва широки ограничения върху образованието, заетостта, облеклото и пътуването.

Поредицата от укази на талибанското правителство, съставено изцяло от мъже и водено от религиозни мотиви, напомня за управлението им в края на 90-те години на миналия век, когато забраниха на жените да получават образование и да имат достъп до публични пространства и забраниха музиката, телевизията и много спортове.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е дълбоко разтревожен от съобщенията за забраната.

"Организацията на обединените нации и нейните партньори, включително национални и международни неправителствени организации, помагат на повече от 28 милиона афганистанци, които зависят от хуманитарна помощ, за да оцелеят", каза той в изявление.

Заповедта на Министерството на икономиката идва дни след като талибаните забраниха на жените да посещават университети в цялата страна, предизвиквайки ответна реакция в чужбина и демонстрации в големите афганистански градове.

Около полунощ в събота в западния град Херат, където по-рано протестиращите бяха разпръснати с водни оръдия, хората отвориха прозорците си и скандираха "Аллаху Акбар (Бог е велик)" в знак на солидарност със студентките.

В южния град Кандахар, също в събота, стотици студенти бойкотираха последните си семестриални изпити в университета. Един от тях каза пред Associated Press, че талибаните са се опитали да разпръснат тълпата, когато са напуснали залата за изпити.

Талибаните с първа публична екзекуция, откакто завзеха властта в Афганистан

Талибаните с първа публична екзекуция, откакто завзеха властта в Афганистан

В края на 90-те години на миналия век групировката редовно извършваше публични екзекуции, бичуване и убиване с камъни