Кристалина Георгиева е изумена от компроматната атака, на която тази сутрин е било подложено името й, заради което излиза с позиция във фейсбук профила си.

News.bg публикува с редакторска намеса части от имейл, получен на редакционната ни поща, като не публикува „опорните точки” за оклеветяване на българския кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова, именно за да не дава своя принос в една кампания.

Среди в Брюксел подготвили 40 „опорни точки“, очернящи Ирина Бокова?

Среди в Брюксел подготвили 40 „опорни точки“, очернящи Ирина Бокова?

С кампания в социалните мрежи

Ето и позицията на Кристалина Георгиева:

Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена.

От тази сутрин се разпространява и-мейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на Генерален секретар на ООН.

Въпросният "препратен и-мейл" е груба фалшификация, със съдържанието на която нямам нищо общо.

Призовавам авторите на тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди.

По-късно от кабинета на Кристалина Георгиева уточниха, че Службата за цифрова сигурност на Европейската комисия проверява случая.
Към момента те могат да потвърдят, че въпросният имейл не е изпратен от сървърите на комисията, а от сайт за изпращане на фалшиви мейли, регистриран в Чехия.

Уточнява се още, че техническата информация, която имейлът съдържа, позволява той да бъде проследен до чешкия сайт emkei.cz, който често се използва за изпращане на фалшиви мейли и е бил използван и преди за подобни атаки, срещу членове на ЕК.

Става ясно, че следващите стъпки, които службата ще предприеме, ще са да се свърже със собствениците на сайта, за да провери дали те имат някаква информация, която да позволи да се идентифицира лицето, изпратило фалшивия имейл. Те ще се обърнат и към Гугъл за повече информация за акаунта в тяхната поща, който също се споменава във фалшивата кореспонденция.