При взрив в Кабул има десетки цивилни жертви. Няма пострадали български дипломати при атентата в Кабул, съобщи пред Нова телевизия военният министър Красимир Каракачанов.

По информация на министерството на здравеопазването на Афганистан, загиналите са най-малко 90 души, а ранените - над 380, сред тях жени и деца. Жертвите са предимно цивилни. 

Талибаните отрекоха да са замесени в кървавата баня. Районът по принцип и силно охраняван.

От българското външно министерство информираха, че мощният взрив е избухнал в дипломатическия квартал на Кабул, Афганистан, в близост до българското посолство. Експлозията е станала около 8.30 ч местно време (7 ч българско).

Няма пострадали членове на персонала на посолство. В резултат на експлозията са нанесени материални щети на сградата на дипломатическото представителство и съседните сгради.

Местните власти са отцепили района. Обстоятелствата за инцидента се изясняват. Подозира се експлозия на кола-бомба, но няма данни нападението да е било насочено конкретно към българската мисия.

Каракачанов поясни, че взривът е избухнал в 6,50 българско време пред сградата на германското посолство, което се намира на 500 м от българската дипломатическа мисия. Пострадала е само сградата на българското посолство, но не и нашите служители. Повечето жертви са станали хора, преминаващи по улицата.

България има 11 военни в Кабул. Няма пострадали български военни и дипломати, потвърди министър Каракачанов. Това е от големите атентати, в близко време не е имало подобен атентат, категоричен бе той. Страната ни има военен контингент от 108 души, от тях 98 в Кандахар.

Според агенция Пажвак, цитирана от РИА Новости, от взрива са ранени над 100 души. Взривът от тази сутрин е недалеч от президентския дворец и сградите на чуждестранните дипломатически мисии. Много здания са повредени, избита са прозорци и врати.

По информация на Ройтерс пред посолството на Германия се е взривил автомобил. От взрива е повредена и сградата на агенция Синхуа в афганистанската столица Кабул.