Някои от крилатите ракети, които Русия изстреля по гражданската инфраструктура на Украйна в края на ноември, са били произведени месеци след като Западът наложи санкции, целящи да лишат Москва от компонентите, необходими за производството на тези оръжия, пише New York Times (NYT).

Това е заключението на експертите от Conflict Armament Research - независима група, базирана в Обединеното кралство, която идентифицира и проследява оръжия и боеприпаси, използвани по време на войни. Малко преди руската ракетна атака през ноември малка група експерти пристигна в Киев по покана на украинските власти.

Русия започва серийно производство на стратегическата ракета "Сармат"

Русия започва серийно производство на стратегическата ракета "Сармат"

Ракетата беше успешно изпитана през ноември

Те проучват останките от крилати ракети X-101, открити в Киев след руското нападение на 23 ноември, което доведе до широкомащабно прекъсване на електрозахранването в Украйна. Според доклада на групата, публикуван в понеделник, една от ракетите е била произведена това лято, а друга - след септември, за което свидетелстват маркировките върху нея.

Свалена от Украйна руска ракета падна в село в Молдова

Свалена от Украйна руска ракета падна в село в Молдова

Прозорците на няколко къщи са разбити

Според един от експертите на Conflict Armament Research фактът, че Русия продължава да произвежда модерни управляеми ракети, като X-101, показва, че Москва е намерила начини да се сдобие с полупроводници и друго оборудване въпреки санкциите или че е имала значителни запаси от компоненти преди началото на войната.