Официални лица в САЩ и други западни страни смятат, че броят на убитите и ранените руски войници в Украйна наближава 200 000 души, пише американският вестник The New York Times.

Руските загуби са се увеличили значително по време на битките за Бахмут и Соледар, пише вестникът.

Тъй като според изданието Москва отчаяно се нуждае от голяма победа и разглежда Бахмут като ключ към превземането на целия Източен Донбас, зле обучени новобранци и бивши затворници са изпратени на фронтовата линия. В резултат на това, според американски служители, стотици военни биват убити или ранени всеки ден.

Украинската страна търпи същите загуби, но реалните цифри са трудни за установяване, включително поради факта, че Киев не ги разкрива, пише изданието. По-подготвените пехотни формирования се държат в резерв, а по-слабо подготвените войски, включително частите на териториалната отбрана, са изпратени в предните редици.

Последната публична американска оценка на загубите дойде миналия ноември, когато ръководителят на Съвместното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили каза, че всяка от страните е загубила по над 100 000 войници убити и ранени от началото на войната.

"Бих казал, че сега тази цифра надхвърля 100 000", каза Мили на пресконференция през януари.

Същата седмица високопоставени американски служители казаха, че руските загуби наближават 200 000 души. Това е осем пъти повече от загубите на американци за две десетилетия война в Афганистан, пише NYT.

ISW: Украйна очаква голяма руска офанзива в Донбас до март

ISW: Украйна очаква голяма руска офанзива в Донбас до март

Руски военни блокират интернета в Луганск