Генералът от армията на Съединените щати и председател на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили изчисли в петък, че руските сили в Украйна са претърпели "значително над" 100 000 жертви от февруари 2022 г.

Оценката включва редовните военни, наемниците от групата Вагнер и други видове сили, каза той пред репортери във военновъздушната база Рамщайн в Германия.

Последните мобилизационни усилия на Москва показват, че тя се опитва да компенсира тези загуби, според американския военен служител.

Загубите на украинската армия също са "значителни", в допълнение към цивилните жертви и цялостната инфраструктура и икономически щети, отбеляза той.

Германското разузнаване се разтревожи от загубите на Украйна в боевете за Бахмут

Германското разузнаване се разтревожи от загубите на Украйна в боевете за Бахмут

Украинската армия губи трицифрен брой войници ежедневно

Генерал Мили подчерта, че ще бъде трудно да се "изгонят военно" руските сили от Украйна, въпреки че не изключи напълно възможността за този сценарий.

Говорейки на съвместната пресконференция с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Германия след срещата на контактната група за отбраната на Украйна във военновъздушната база Рамщайн, генералът подчерта, че продължаващата военна подкрепа за Киев и доставката на оборудване може да помогне на страната да укрепи отбраната си и за освобождаване на своята територия.

"Тази война, както много войни в миналото, ще приключи на някаква маса за преговори", подчерта Мили, добавяйки, че руският президент Владимир Путин, ако иска, може да прекрати войната веднага.

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин каза в петък, че делегациите на западните военни и Украйна са обсъдили обучението на войските на Киев.

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

Страната е готова и да помогне за плащането на танковете "Леопард 2"

Замесените страни също са говорили за поддръжката и поддържането на военна техника, разкри Остин на пресконференция, добавяйки, че други страни "увеличават" своите военни доставки за Киев. Русия продължава "непровокираната агресия" срещу цивилни и критична инфраструктура, използвайки "крилати ракети и дронове", каза той.

Остин поздрави Франция, Германия, Обединеното кралство, Холандия, Швеция, Дания, Латвия и Естония за различни оръжия и други военни доставки за Украйна, като подчерта, че това показва резултатите от контактната група. Той потвърди, че Германия не е взела решение за доставка на танкове и че Полша е готова да предостави на Киев този клас военни машини.

САЩ призоваха съюзниците да се бръкнат по-дълбоко за Украйна

САЩ призоваха съюзниците да се бръкнат по-дълбоко за Украйна

Засилва се натискът върху Берлин да предостави танкове