Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова съюзниците "да се бръкнат по-дълбоко", за да подкрепят Украйна. Той заяви това в началото на срещата на десетки министри на отбраната във въздушната база Рамщайн в Германия, увеличавайки натиска върху Берлин да предостави танкове на Киев, предава Ройтерс.

"Русия се прегрупира, набира сили и се опитва да се превъоръжи", каза Остин в началото на срещата.

"Сега не е момент за забавяне. Време е "да се бръкнем по-дълбоко". Украинският народ ни гледа", каза той, без да споменава конкретно танковете.

Съединените щати обявиха допълнителна военна помощ за 2,5 милиарда долара за Украйна в четвъртък, пакет, който ще включва повече бронирани превозни средства и боеприпаси.

Но основният фокус на срещата остава върху това дали Германия ще изпрати бойни танкове "Леопард" в Украйна или поне ще одобри трансфера им от трети страни.

Германия се превърна в един от най-големите военни поддръжници на Украйна в отговор на инвазията на Русия, преодолявайки табу, вкоренено в нейната кървава история от 20-ти век, но все още не се е съгласила да изпрати танкове или да позволи на други страни да изпратят свои собствени танкове, произведени в Германия.

Танковете "Леопард" се считат за особено подходящи за Украйна, тъй като се използват широко, което означава, че няколко страни биха могли да отделят от своите танкове, за да подкрепят Украйна.

Това също би улеснило Украйна за поддръжката и обучението на екипажи.

Критиците казват, че германският канцлер Олаф Шолц и неговата управляваща ГСДП са твърде бавни, чакайки съюзниците да действат първи, вместо да поемат отговорността на Германия като западната сила, която е най-близо до Украйна.

Правителствени източници в Германия казаха, че ще има движение по въпроса с танковете "Леопард", ако Съединените щати се съгласят да изпратят танкове "Ейбрамс" в Украйна.

Съединените щати ясно дадоха да се разбере, че няма да изпратят от своите танкове в скоро време, твърдейки, че би било логистичен кошмар за украинските войски да използват американските танкове поради горивото, което ще бъде необходимо и сложната поддръжка.

В едно от първите си интервюта като нов министър на отбраната на Германия Борис Писториус не заяви изрично доставките на "Ейбрамс" като условие за доставките на "Леопард" късно в четвъртък.

"Ние сме наясно, че те (танковете "Леопард") може да играят важна роля", каза той пред германската обществена телевизия ZDF, като същевременно подчерта важността на съвместните трансатлантически решения.

"Никой не изключва, че танкът "Леопард" може да бъде доставен или може да бъде дадено одобрение за доставки от други европейски партньори", добави той.

"Украинците ще се бият! С танкове или без. Но всеки танк от Рамщайн означава спасени украински животи", написа украинският вицепремиер Ирина Верешчук в "Телеграм"

Няколко страни ще обявят изпращането на танкове "Леопард 2" в Украйна в петък на срещата в германската военновъздушна база Рамщайн, каза министърът на отбраната на Литва в четвъртък.

Полша може да изпрати танкове "Леопард 2" в Украйна дори без одобрението на Германия за реекспорт, заяви заместник-министър на външните работи в петък преди срещата.

Великобритания декларира, че ще изпрати 14 от основните си бойни танкове "Чалънджър 2" заедно с допълнителна артилерийска подкрепа в Украйна, стъпка, която официални лица се надяват да отвори вратата за Германия да направи подобни ходове.

Говорителят на Кремъл каза в петък, че западните страни, доставящи допълнителни танкове на Украйна, няма да променят хода на конфликта и че ще задълбочат проблемите на украинския народ.

САЩ ще "натиснат" германците да дадат танкове "Леопард" на Украйна

САЩ ще "натиснат" германците да дадат танкове "Леопард" на Украйна

Сега било критичен момент