Западните страни, които доставят допълнителни танкове на Украйна, няма да променят хода на конфликта и Западът ще съжалява за своята "заблуда", че Украйна може да спечели на бойното поле. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че правителството му очаква "силни решения" от военните министри на страните членки на НАТО и други страни, които се срещат днес, за да обсъдят изпращането на модерни бойни танкове на Киев, за да се противопостави на руските сили.

"Ние многократно сме заявявали, че подобни доставки няма да променят нищо фундаментално, но ще създадат още проблеми за Украйна и украинския народ", подчерта Песков.

САЩ призоваха съюзниците да се бръкнат по-дълбоко за Украйна

САЩ призоваха съюзниците да се бръкнат по-дълбоко за Украйна

Засилва се натискът върху Берлин да предостави танкове

Запитан дали доставката на все по-модерни оръжия за Украйна означава, че конфликтът ескалира, той отвърна:"Абсолютно имате право, той наистина се развива във възходяща спирала. Виждаме нарастващо непряко, а понякога и пряко участие на страните от НАТО в този конфликт".

"Виждаме преданост на драматичната заблуда, че Украйна може да успее на бойното поле. Това е драматична заблуда на западната общност, която неведнъж ще бъде причина за разкаяние, убедени сме в това", категоричен бе Песков.

По негови думи, за да се предотврати по-нататъшна ескалация, трябва да се вземат предвид стратегическите опасения, които Русия изрази в края на 2021 г. - няколко седмици, преди да изпрати въоръжените си сили в Украйна.

Москва твърди, че е трябвало да нахлуе в съседната страна, за да защити рускоезичното население в Източна Украйна от преследване и да предотврати агресивният Запад да използва Украйна за сплашване на Русия. От своя страна Киев и западните страни заявяват, че това е безпочвен предлог за заграбване на земя в имперски стил.

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Варшава започва нова глава във военната помощ за Киев