Западът е напът да постигне "съвместна победа" над Русия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Франс прес".

Той приветства военната помощ, направила възможно украинските сили да си върнат град Херсон - първият голям градски център, който падна под контрола на Москва, след като президентът Владимир Путин нареди инвазията през февруари.

Малцина бяха вярващите, че Украйна ще оцелее, посочи Кулеба на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Камбоджа.

"Само заедно можем да надделеем и да прогоним Русия от Украйна. Ние сме напът да го постигнем", изрази увереност той.

Великобритания ликува от "стратегическия провал" на Русия в Херсон
Обновена

Великобритания ликува от "стратегическия провал" на Русия в Херсон

Загубата на града щяла да посее съмнение сред руската общественост за смисъла на войната

"Това предстои и победата ще бъде наша обща победа - победа на всички миролюбиви страни по света", изтъкна украинският първи дипломат.

Кулеба заяви, че украинците, празнуващи освобождението на Херсон, проливат "сълзи на благодарност" към Съединените щати за милиардите долари военна помощ.

"Винаги ще бъдем благодарни за всичко, което президентът Джо Байдън и народът на Америка, независимо от техните вътрешни политически предпочитания, направиха, за да се случи това", подчерта той дни след изборите за Конгрес на САЩ.

От своя страна Блинкън приветства "забележителната смелост" на армията и народа на Украйна и увери, че подкрепата на САЩ "ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо", за да бъде победена Русия.

Той осъди руската кампания за "брутализиране" на Украйна чрез нападения срещу гражданската ѝ енергийна инфраструктура.

Това е нещо, което също трябва да ужасява света, категоричен бе Блинкън.

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Въпреки изтеглянето на руските сили