Жълто-синият украински флаг беше издигнат пред сградата на Херсонската областна администрация. До украинското знаме, на съседен пилон, се вее знамето на Европейския съюз, информира Руската служба на Би Би Си.

Фактът, че украинската армия е навлязла в Херсон, се потвърждава от официални доклади на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната.

"Херсон се връща под контрола на Украйна, подразделения на Въоръжените сили на Украйна навлизат в града", се казва в призив към руските военнослужещи от Главното управление на военното разузнаване на Украйна. "Пътищата за отстъпление на руските нашественици са под огневия контрол на украинската армия. Всички опити за противопоставяне на въоръжените сили на Украйна ще бъдат пресичани."

"Всеки руски военнослужещ, който окаже съпротива, ще бъде унищожен - предупреждават авторите на призива. - Единственият ви шанс да избегнете смъртта е да се предадете незабавно".

За освобождаването на града украинският президент Володимир Зеленски каза във видеообръщение:

Днес е исторически ден. Връщаме си Херсон. Днес нашите защитници са в покрайнините на града. Но специални части вече са в града. Херсонци ни чакаха. Никога не се отказаха от Украйна. Надеждата на Украйна винаги се оправдава - и Украйна винаги си връща своето. И дори когато градът все още не е напълно изчистен от вражеското присъствие, херсонците сами вече премахват руските символи и всякакви следи от нашествениците по улиците и сградите.Така беше и във всички други градове, освободени от нашите защитници. Същото ще бъде и в онези градове, които все още очакват нашето завръщане. Украйна ще дойде при всичките си хора.

Според Ройтерс с позоваване на прессекретаря на южната група на украинските войски Наталия Гуменюк, установяването на контрол върху града ще стане постепенно, без излишно бързане, тъй като командването на Въоръжените сили на Украйна не изключва възможността за диверсии.

Според Гуменюк руските военнослужещи са се обличали в цивилни дрехи през последните две седмици, така че на теория някои от тях все още може да са в града.

"Поради това не бързаме да обявим нашите успехи в други градове, в други области", обясни Наталия Гуменюк. Тя също така заяви, че много руски войници са се удавили в Днепър, докато се опитват да прекосят реката, но не предостави никакви доказателства за тези думи.

 Гуменюк заяви още, че цялата освободена зона продължава да бъде обстрелвана и също така няма гаранция, че ще бъде възможно дасе осигури отопление за тези райони, затова тя призова хората напуснали тези населени места да не бързат да се връщат.

"Не препоръчваме да се връщате там. Идва зима и вероятно ще бъде невъзможно да се възобновят комуникациите и услугите за местното население", цитира Гуменюк "Украинская правда".

По-рано днес ръководителят на Николаевската областна администрация Виталий Ким говори предупреди за същото. Според него мини-капани има в много къщи, изоставени от руските войници.

Малко по-късно оперативното командване на група "Юг" съобщи, че достъпът до освободените през последната седмица населени места на Украйна, включително Херсон, е ограничен до края на "мерките за стабилизиране" - включително за журналисти.

След като руската армия под натиска на украинските войски започна масово да напуска десния бряг на Днепър в района на Херсон, Киев обяви освобождаването на няколко десетки населени места край Херсон.

Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември

Началникът на украинското разузнаване: Херсон може да бъде освободен преди края на ноември

Крим ще бъде освободен с военни средства догодина, убеден той

До петък сутринта украинското знаме беше издигнато близо до сградата на областната администрация, а Антоновският мост, който беше силно повреден от обстрел, който доскоро можеше да се пресече поне пеша, беше напълно прекъснат: два участъка се срутиха в реката.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че изтеглянето на руските войски от Херсон на левия бряг на Днепър (което прокремълските медии наричат ​​прегрупиране) няма да промени статута на Херсонска област, която след резултатите от набързо проведен "референдум", който не беше признат в света, беше включена в състава на Русия.

"Това е субект на Руската федерация, този статут е законово определен и фиксиран. Тук няма и не може да има промени", каза Песков пред репортери.

На въпрос на Би Би Си дали Кремъл смята за унизително отстъплението от Херсон, единствения областен център на Украйна, който руснаците успяха да овладеят и задържат няколко месеца, Песков отговори отрицателно.

По-рано украински и западни военни заявиха, че изтеглянето на руските войски от десния бряг на Днепър ще отнеме няколко дни, ако не и седмици. Руското министерство на отбраната съобщи, че е изтеглило целия военен персонал и оборудване от Херсон до петък рано сутринта.