"Стратегическият провал" на Москва в град Херсон ще посее съмнение сред руската общественост за смисъла на войната в Украйна. Това отбеляза със задоволство британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от "Франс прес".

Херсон беше първият голям градски център, който падна под контрола на руските сили, след като президентът Владимир Путин разпореди инвазия в Украйна на 24 февруари.

"Обявеното изтегляне на руските сили от Херсон бележи пореден стратегически провал за тях. През февруари Русия не успя да превземе нито една от основните си цели освен Херсон", подчерта Уолъс.

"Сега, когато този град също си беше върнат от украинските сили, обикновените хора в Русия сигурно се питат: "За какво беше всичко това?", отбеляза той.

Съединените щати приветстваха отвоюването на черноморския пристанищен град от Украйна като "изключителна победа", а освободените жители пееха украинския национален химн на централния площад в Херсон.

Украинската армия влезе в Херсон

Украинската армия влезе в Херсон

Отправен е призив към останалите руски военни да се предадат

След като Русия изтегли силите си от Херсон към отбранителни позиции на източния бряг на река Днепър, Уолъс посочи, че инвазията е "довела единствено до международна изолация и унижение".

Великобритания и международната общност ще продължат да подкрепят Украйна и макар че оттеглянето е добре дошло, никой няма да подценява продължаващата заплаха, която представлява Русия, увери Уолъс.

Междувременно в последния доклад на британското военно разузнаване се отбелязва, че изтеглянето на руските сили от Херсон "много вероятно" е довело до разрушаването на пътни и железопътни мостове над река Днепър.

Украйна: Западът е напът да постигне съвместна победа над Русия

Украйна: Западът е напът да постигне съвместна победа над Русия

Победата ще бъде обща на всички миролюбиви страни по света, изтъкна Кулеба

Посочва се, че Москва вероятно е започнала изтеглянето си от областта още през октомври, независимо от факта, че съобщението за това бе направено едва в четвъртък.

Вероятно Русия все още се опитва да евакуира свои сили от други райони на областта през реката до отбранителни позиции на източния бряг, се твърди в доклада.

До петък сутринта украинското знаме беше издигнато близо до сградата на областната администрация, а Антоновският мост, който беше силно повреден от обстрел, който доскоро можеше да се пресече поне пеша, беше напълно прекъснат: два участъка се срутиха в реката.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че изтеглянето на руските войски от Херсон на левия бряг на Днепър (което прокремълските медии наричат ​​прегрупиране) няма да промени статута на Херсонска област, която след резултатите от набързо проведен "референдум", който не беше признат в света, беше включена в състава на Русия.

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Въпреки изтеглянето на руските сили