Правителството на Нидерландия ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16 на Украйна, ако Киев поиска това, съобщава нидерландският вестник "Ен Ел таймс".

По време на парламентарен дебат нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви, че кабинетът ще разгледа такова искане с "отворен ум".

В Давос министърът на отбраната Кайса Олонгрен пък посочи, че Нидерландия е готова да помогне за плащането на модерните танкове "Леопард 2", които други страни изпращат в Украйна. "Това със сигурност е нещо, което сме готови да направим", увери тя пред "Блумбърг".

По думи на Хукстра "няма табута" за доставката на редовно оборудване.

Нидерландия също дава "Пейтриът" на Украйна

Нидерландия също дава "Пейтриът" на Украйна

Обещание на Марк Рюте пред Джо Байдън

Тя посочи, че страната ѝ изпраща само въоръжението, които Украйна поиска. В момента Киев се нуждае главно от тежки оръжия. От известно време страната иска модерни бойни танкове. Полша и Финландия искат да изпратят германски танкове "Леопард 2", но за целта трябва да получат разрешение от Берлин.

Германското правителство е под силен натиск да разреши доставката на тези танкове за Украйна.

Нидерландия е готова да помогне за плащането на танковете в Украйна, но доставката трябва да се извърши в рамките на европейска или натовска коалиция, уточни Олонгерн в Давос.

"Очакваме позицията на Германия по този въпрос, но аз подкрепям опитите за намиране на решение и изпращането на танкове в Украйна. Всеки път сме показвали, че сме в състояние заедно да осигурим на Украйна това, от което има нужда", подчерта тя.

Украйна поиска още оръжия колкото може по-бързо

Украйна поиска още оръжия колкото може по-бързо

Киев призова Запада за издигане на помощта на "качествено ново ниво"