Нидерландия ще се присъедини към САЩ и Германия в изпращането на ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна. Това заяви премиерът на страната Марк Рюте на среща с американския президент Джо Байдън, съобщава "Киев индипендънт".

Мисля, че е важно да се присъединим към този план и го обсъдих тази сутрин и с Олаф Шолц от Германия, посочи Рюте по време на вчерашната среща с Байдън.

Системите "Пейтриът" са най-модерното оръжие за противовъздушна отбрана в арсенала на САЩ и Киев отдавна призовава да получи доставки от него.

САЩ обявиха, че ще доставят "Пейтриът" на Украйна в края на декември, преди посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон.

Украински военни вече се обучават в САЩ как да използват "Пейтриът"

Украински военни вече се обучават в САЩ как да използват "Пейтриът"

Курсът им ще продължи няколко месеца

Германия също изпрати батерия "Пейтриът" на страната в началото на януари.

Целта е да бъде подобрена защитата на украинските градове и критичната инфраструктура срещу зачестилите руски ракетни атаки.

Изявлението на Рюте идва преди срещата на върха за отбраната в Рамщайн на 20 януари, където се очаква западните съюзници да обявят допълнителна военна помощ за Украйна.

Срещите на върха в Рамщайн се провеждат за координиране на усилията за предоставяне на военна подкрепа на Киев. Те носят името на германската авиобаза "Рамщайн", където се проведе първата подобна среща през април 2022 г.

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

Джайлс от Chatham House: Червените линии на Русия са блъф и самохвалство, но Кремъл иска Украйна да е необитаема